Om “Lille Gub” og børns følelser

Dengang jeg var lille fik jeg bogen “Bomme – et nyt menneske” der handlede om hvordan drengen Bomme kom til verden. Den forklarer i meget “pædagogiske” vendinger, hvordan et barn bliver til og viser detaljeret hele fødslen i enkle sort-hvide fotos. Well, den viser også hvordan Bommes forældre ikke bryder sig om krig og demonstrerer mod de dårlige ting der sker i verden, og hvordan Bommes far selv strikker små blebukser i bommuld (selvom han synes det er svært …) for den er fra 1970. Og svensk.

Men tænk, hvis jeg dengang også havde haft bogen “Lille Gub” af Dorte Lytje! Tænk, hvis en voksen (helst én af mine forældre, men andre ville have været bedre end ingen) havde sat sig ned sammen med mig og havde læst historien om Lille Gub, hvis forældre skal skilles, men stadig begge to elsker Lille Gub.

Og tænk, hvis jeg havde fået lov til at farve alle tegningerne i den tilhørende malebog, så mange gange jeg havede lyst – med tuscher, farvekridt og vandfarve – så jeg kunne prøve mig frem og se hvilke farver der for mig bedst udtrykte (min) vrede, sorg, frustration – og kærlighed.

Det ville have gjort en verden til forskel! For børn kan ikke selv sætte ord på svære følelser og har brug for de voksne for at forstå komplekse sammenhænge. Og jeg ved af personlig erfaring, hvor ondt det gør, når det ikke sker.

Ok, i mit eget tilfælde ville historien i Lille Gub måske ikke holde helt. For jeg boede ikke noget af tiden hos min mor og noget af tiden hos min far – og for øvrigt var han jo slet ikke min “rigtige” far! Men det er en detalje i denne sammenhæng, for bogens fortælling passer og er skrevet til masser af nutidige børn, der oplever at mor og far går fra hinanden.

Og for dem må historien om Lille Gub være en kæmpe hjælp! Så hvis du selv eller nogen du kender står overfor en skilsmisse, hvor der er små børn (0-5 år) involveret kan jeg på det varmeste anbefale at anskaffe både E-bog og malerbog. Du kan læse meget mere om og købe/downloade Lille Gub på www.lillegub.dk

Sannie 4 år – En vred trold?

 

Sannie 5 år – Tegningens titel: Pigen græder selvom solen skinner

 

Da jeg nu ikke havde Lille Gub dengang måtte jeg tegne selv. Og det kom der bl.a. disse to skønne børnetegninger ud af – den sidste med den sigende titel “Pigen græder selvom solen skinner”. Det skal siges til min mors ros at hun værdsatte tegningerne og sørgede for at gemme dem, men hvor ville det have været skønt hvis hun også kunne have lært mig at tale om svære følelser. Hvis vi kunne have talt om Bomme (som ærlig talt var lidt skræmmede når han sådan kom ud af sin mor), om hvem der var min far og hvorfor han ikke var der … Måske det også havde været lettere for hende, hvis vi havde haft Lille Gub til hjælp!

PS Hvis du har lyst til at læse mere om hvordan jeg oplevede som 3-årig at blive skilsmissebarn kan du læse meget mere om dét og hele min familiehistorie i bogen “En helt almindelig – patchwork – familie”.

Bogen kan købes som helt almindelig papirbog i butikken – her

Eller downloades helt gratis som ebog i pdf format – her

Dette er et blogindlæg fra 2013 fra min gamle blog