Olines vanilje kranse

375 gram smør

250 gram sukker

1 æg

2 vaniljestænger

250 gram hakkede mandler

500 gram sigtet speltmel eller hvedemel

Ca. 80 huller i passende størrelse

Smør og sukker røres sammen til en blød masse, og ægget røres i.

To hele vaniljestænger flækkes, og kornene skrabes ud og kommes i.

Hak mandlerne og kom dem i. De behøver ikke at blive smuttet først, men må gerne være med skal.

Tilsæt melet lidt efter lidt, indtil dejen har en god konsistens og slipper hænderne.

Herefter rulles dejen til en tyk pølse, hvoraf der skæres små stykker, som trilles og lægges i små kranse med et temmelig stort hul, sådan at de ikke løber sammen. Gnid lidt ekstra mel på fingrene under trilningen. For at få kransene stribede, kan dejen istedet trykkes gennem en bollesprøjte eller gammeldags kødhakkemaskine og derefter lægges til kranse.

Put hullerne i, læg kransene på en bageplade, beklædt med bagepapir, og bag dem lysebrune ved 200 grader. Kagerne køles af på en bagerist og opbevares i en dåse eller et glas. De må ikke opbevares i plastik, så bliver de bløde. Af denne portion bliver der ca. 80 vaniljekranse.

I konditoriet dufter der af vanilje, så Randolph bliver helt svimmel og næsten glemmer at spørge Oline om hun vil følges med ham til forårsfesten på lørdag …

Læs mere om Randolph og Oline her: